Street Trash

Street Trash

Street Trash on ylilyövillä efekteillä ja shokkikuvastolla herkuttelevan komediallisen kauhuelokuvan virstanpylväs, joka ansaitsee jokaisella solullaan paikkansa lajityypin kuninkuusluokassa. Se on The Toxic Avengerin (1984) ja Bad Tasten (1987) kaltaisten 1980-luvun klassikoiden verisukulainen, jonka tehokkuus iskee vyön alle vielä tänäkin päivänä. Elokuvan varmaotteisesti tallennetun, tietoisesti rosoisen ja ronskin kuvaston voi nähdä myös yhteiskunnallisena kannanottona.

New Yorkin laitakaupungille sijoittuva juoni kiertyy 60 vuotta vanhan Viper-väkijuoman ympärille. Kodittomien kulkureiden rujo arki heilahtaa raiteiltaan paikallisen viinakauppiaan alennusmyynnin myötä. Visuaalinen ilotulitus käynnistyy, kun polkuhintainen pullote osoittautuu huippuvaaralliseksi, monenlaisia fyysisiä vahinkoja aiheuttavaksi ydinjätesotkuksi.

Lajinsa poliittisesti epäkorrekteinta laitaa edustava Street Trash hyppii ”tuota ei kukaan enää uskaltaisi edes ajatella” -kohtauksesta toiseen. James Muron vain 21-vuotiaana ohjaama teos lyö myös tiskiin yhden elokuvahistorian omintakeisimmista antisankarihahmojen kattauksista. Siten lopputulos käy myös viiltävästä satiirista, jossa valokeilaan kohoavat Reaganin Yhdysvaltojen päähän potkimat kadunmiehet.