Henry: Portrait of a Serial Killer 4K

Henry: Portrait of a Serial Killer 4K
  • Rooleissa: Michael Rooker, Tom Towles, Tracy Arnold, David Katz, Anne Bartoletti
  • Ohjaus: John McNaughton

Kun ohjaaja John McNaughton sai 1980-luvun puolivälissä 125 000 dollaria tehdäkseen esikoisenaan kauhuelokuvan, sarjamurhaajat eivät vielä olleet populaarikulttuurin halinalleja. Sarjamurhaajabuumin edelläkävijä ei rakenna falskia sankarimyyttiä, vaan pakottaa katsojansa samastumaan ihan oikeasti ahdistavaan päähenkilöön.
Henry: Portrait of a Serial Killer lainasi nimensä 120-360 ihmisen murhaajaksi tunnustautuneelta tosielämän tappajalta, mutta todellisuutta elokuvassa vastaa vain päähenkilön ristiriitainen persoona. Äitinsä teininä tappanut Henry (Michael Rooker veretseisauttavassa debyyttiroolissaan) on päälle päin kohtelias ja tavallisen oloinen, jopa sympaattinen. Chicagon katuja kiertelevä mies ei kuitenkaan osaa elää tappamatta.
Hyytävä modernin pahuuden tutkielma on kauhuhistorian varmaotteisimpia debyyttejä. Aivotonta splatteria odottaneille tuottajille eksistentialistinen ja näkökulmanvaihdoksilla katsojaa taitavasti manipuloiva lopputulos oli pettymys. Aika on kuitenkin osoittanut vision kestävyyden.
Valtion elokuvatarkastamo määräsi 1990-luvun Suomen elokuvateattereissa esitettyyn Henry: Portrait of a Serial Killeriin lähes kolmen minuutin sensuuripoistot. Nyt elokuva nähdään täysin leikkaamattomassa muodossaan. Uusi 4K-restaurointi on tehty elokuvan alkuperäisistä 16-millisistä kameranegatiiveista ohjaaja John McNaughtonin valvonnassa.