Irreversible Theatrical Cut

Irreversible Theatrical Cut
  • Ensi-ilta: 22.2.2023
  • Rooleissa: Monica Bellucci, Vincent Cassel, Albert Dupontel, Jo Prestia, Philippe Nahon
  • Ohjaus: Gaspar Noé

Gaspar Noé on nykyelokuvan väsymätön provokaattori ja hämmentäjä, jonka toinen pitkä ohjaus Irreversible on täysin ainutlaatuinen kertomus rakkaudesta, julmasta rikoksesta ja sitä seuraavasta pidäkkeettömästä kostosta.

Elokuvan kerronta etenee kronologisesti käänteisessä järjestyksessä. Katsojan silmille läväytetään siis ensin seuraus ja vasta sitten syy. Tapahtumien kulku ei sittenkään ole suoraviivaista, ja tragedian ulottuvuudet paljastuvat täydellisesti vasta aivan loppumetreillä - eli tarinan alussa. Kerronnan realistisuuden tuntua Noé korostaa kuvaustavalla: jokainen Irreversiblen kahdestatoista kohtauksesta on kuvattu yhdellä otolla.

Irreversible on ansainnut kohuelokuvaleimansa - aivan syystä - ennen muuta brutaalilla, yhdeksänminuuttisella raiskauskohtauksellaan. Ilman sen katsojalle aiheuttamaa pahoinvointia olisi vaikea perustella motiivia kostolle, joka on sekin graafisuudessaan aivan omaa luokkaansa.

Euroelokuvan supertähdet Monica Bellucci ja Vincent Cassel tekevät pääosissa vereslihaiset roolisuoritukset, jotka lukeutuvat molempien kaikkien aikojen vaikuttavimpiin. Musiikista vastaa Thomas ”Daft Punk” Bangalter.

Elokuvan tuore digirestaurointi on valmistunut ohjaaja-käsikirjoittaja Noén valvonnassa. Elokuvaa ei ole nähty Suomessa kaupallisessa teatterilevityksessä lainkaan vuoden 2022 ensi-iltakierroksen jälkeen. Restauroitua versiota on toistaiseksi esitetty ainoastaan festivaaleilla.