Luomakunnan vartijat

Luomakunnan vartijat
  • Ensi-ilta: 19.5.2022
  • Ohjaus: Iiris Härmä
  • Käsikirjoitus: Iiris Härmä

Torstaina 19.5. esitämme elokuvasta erikoisnäytöksen, jonka jälkeen paikalla keskustelemassa on ohjaaja ja käsikirjoittaja Iiris Härmä.

Tämä on tarina meistä – homo sapienseista. Mistä me tulemme ja minne olemme matkalla?

Elokuvan tapahtumapaikkana on Turkana, karu puoliaavikkoinen alue Pohjois-Keniassa, jota kutsutaan ihmiskunnan kehdoksi. Hiekan ja piikkipensaiden keskellä, suolaisen Turkanajärven rannalla asuu Daasa-nach -paimentolaisheimo.

Päähenkilömme Helsingin yliopiston tutkija, etnobiologi Álvaro Fernán-dez-Llamazares saapuu alueelle tutkimaan ihmisten luontosuhdetta ja ystävystyy paikallisen Job Nasakin kanssa. Job johdattaa Álvaron tutus-tumaan heimonsa elämään ja arkeen.

Álvaro vaikuttuu alkuperäiskansan perinteisistä eläintarinoista ja häntä pyydetään tekemään niistä ensimmäinen daasanachin kielellä kirjoitettu satukirja. Tarinat kertovat luonnosta, jossa seikkailevat monenlaiset villieläimet. Mutta viereinen luonnonpuisto näyttäytyy karuna ja tyhjänä, villieläimiä ei enää juuri ole, eivätkä lapset ole niitä ikinä nähneet.

Näin alkaa kiehtova tarina ihmiskunnan kehdosta, ikiaikaisista lauluista, paimentolaisten selviytymistaistelusta, kadonneista eläimistä, heimosodista ja esihistoriallisista fossiileista.